Jakobsberg och kända personer därifrån

Jakobsberg har fostrat två legendarer

Jakobsberg har en av Sveriges största tågstationer och är Järfälla kommuns administrativa och kommersiella centrum. Platsen är mest känd för sitt säteri, byplatsen Vibble som sedan länge är försvunnen samt kvarnen. Om du vill resa till Jakobsberg för att utforska allt spännande gör du det enklast med pendeltåget eller SJ-tåget mot Örebro och Göteborg. Är du miljövän kan du välja cykeln som färdsätt – Jakobsberg ligger nämligen endast 17 kilometer från Stockholms centralstation.

Säteriet, byplatsen Vibble och Jakobsberg får vara hur kände de vill, men mer omtyckta än Jakobsberg-sönerna Kenta Gustafsson och Mikael Persbrandt blir de aldrig. Sångaren Kenta Gustafsson och skådespelaren Mikael Persbrandt har flera gemensamma nämnare. Bland annat att båda vunnit svenska folkets hjärtan med sina hårda och sköra attityder till livet och omvärlden. Kenta Gustafsson avled 2003 i sviterna av cancer.

Kenta Gustafsson slog igenom 1968 i Stefan Jarls dokumentärfilm ”Dom kallar oss mods”. Dokumentären skildrade ungdomar som hamnat på glid och levde utanför samhället, och Kenta var en av dem. Hans växte upp i en missbrukarfamilj och förutsättningarna för att lyckas i livet blev fel från början. Kenta är mest känd för den klassiska låten ”Just idag är jag stark”, vilken han skrev på Sångvägen i Jakobsberg, och som fortfarande än idag sjungs från Hammarby-supportrarnas hjärtan.

Mikael Persbrandt är skådespelaren bakom den råbarkade polisen Gunvald Larsson i filmerna om Martin Beck. Han har även spelat Carl Hamilton i ”I nationens intresse” och ”Men inte om det gäller din dotter”. Han har under åren tilldelats flera utmärkelser, bland annat Guldsolen 2004 och Ingmar Bergmanpriset året därpå. Därtill har han vunnit Guldbaggar för bästa manliga huvudroll för sitt skådespel i ”Maria Larssons eviga ögonblick” samt ”Mig äger ingen”. På senare år har Persbrandt gjort internationell karriär och spelat i Hobbit-trilogin och i den danska filmen Hämnden, som tilldelades en Oscarstatyett.

Jakobsberg